Illusioner – vad är det?

Vi tror att det som vi upplever är själva verkligheten. Men vad är nu denna verklighet? Det är egentligen endast ett perspektiv av tillvaron – en av många uppfattningar, åsikter eller upplevelser av själva livet. Och dessa olika perspektiv eller upplevelser är inte den absoluta verkligheten i sig, utan vår bild av skeenden eller händelser. Hur vi uppfattar tillvaron beror bl.a. på våra fysiska sinnens förmågor och vår förmåga att tolka det vi förnimmer, vilket i sin tur beror på vad vi har upplevt, vad vi kommer ihåg osv. Låt mig ta två exempel. En fluga och jag befinner oss båda på min inglasade balkong. Flugan ser med sina fasettögon något helt annat än vad jag gör med mina ögon, trots att själva ”verkligheten”, eller den fysiska omgivningen är den samma för oss båda. Ett annat väldigt självklart exempel; en fånge och en fångvaktare kommer aldrig ha den samma uppfattning om ett fängelse. Och jag har förstått genom en god vän, att jag inte heller kan förstå hur det är att leva som färgad i den stad som jag tro mig känna ganska väl. Den bild av tillvaron som vi har är en naturlig följd av det vi har upplevt.

Så var och en av oss har sina illusioner eller föreställningar om vad som är verklighet. Och inte blir det lättare av att media, reklam och ”influencer” försöker att förmedla bilder till oss som tjänar vissa syften. Illusioner kan skapas för att vi ska ta till oss allehanda föreställningar – föreställningar som kanske inte gagnar oss … men allt som oftast de personer som skapar dem.

Nu kan vi tycka att det hela är hopplöst, att vi alltid kommer att ha olika uppfattningar och illusioner, att vi därför ständigt kommer att strida med varandra utifrån den speciella utgångspunkt var och en har skapat. Men så tro jag inte att det kommer bli. Vi är just nu i den fas som bibeln beskriver med uttrycket ”att äta av Kunskapens träd på gott och ont”. Och precis som vid varje annan måltid så kommer vi att bli mätta, få den näring vi behöver.

Livet är inte bara en fysisk process. Varje liv har en fysisk början och ett fysiskt slut. Men för mig har det blivit uppenbart att detta enstaka liv är del av något mycket större – ja, är en del av oändligheten och evigheten. Denna insikt är grundad i personliga upplevelser såväl som i studier av andras upplevelser. Den största enskilda inspirationen i mitt liv, har varit mötet med Martinus analyser och hans huvudverk Livets Bok. För den nyfikne finns det i hans samlade produktion många tusen sidor av analyser av tillvaron och dessutom ett hundra symbolbilder med förklaringar, som ger en logiskt sammanhängande världsbild. Inspirerad av denna och med ett aktivt sökande i mediernas strida ström av rapporter och åsikter, vill jag bidra med ännu några bilder i denna ’illusionernas tid’.

Men jag vill att dessa bilder ska bidra till att skapa mening i tillvaron. För det finns inte något som är meningslöst. Det skenbart meningslösa är i verkligheten det djupt meningsfulla – som vi ännu inte kan genomskåda. Livet och tillvaron är perfekt, det är vår uppfattning om den som är bristfällig.

Avstampet tar jag i mina egna visor. Visorna är inte några musikaliska fullträffar och jag är inte särskilt musikaliskt begåvad. Men jag jobbar på det! Och texterna är bättre än musiken, så fokusera på dem om ni till äventyrs skulle vara musikaliska … ?

God förnöjelse!


Tips för att hitta på hemsidan.

Jag lär mig att skapa och sköta hemsidan längs vägen. När jag har publicerat något nytt, kan du se en notis i vänsterspalten under ’VAD HAR HÄNT?’  Där kan du klicka upp det direkt. Sedan lägger jag också det jag har publicerat på de olika sidorna, så att det ska bli lättare för besökaren att själv bestämma vad man vill ta del av. Sidorna kan du hitta på flera ställen; beroende på om du använder dator eller mobil.

På datorvarianten hittar du sidorna som flikar längst upp eller under rubriken ’MER’ här till höger.

För att hitta sidorna på mobilen kan du klicka på de tre strecken längst upp till höger, eller scrolla ner och leta under rubriken ’MER’ längre ner.


 

 

2 svar

  1. Thomas Hedén skriver:

    Goe rare Lasse Det du gör är ju fantastiskt Jag var inne en kort liten stund och lyssnade och jag kommer garanterat tillbaka Hoppas du inte har något emot att jag sprider länken. Ha det bäst Kramar i massor

    • illusionernastid_nu skriver:

      Tack Thomas!! Har mest suttit och pysslat här med sidan för mig själv. Kul att någon dyker upp och dessutom finner ett nöje i det! Sprid gärna – vore kul om fler dök upp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *